Nieuws

> Volop werk, maar hoe kom je er? – Codam Coding College

Volop werk, maar hoe kom je er? – Codam Coding College

Statusbericht

The page style have been saved as Normaal.
Man zit achter computer te studeren

Codam Coding College leidt mensen op tot Software Engineers. Binnen dit vakgebied is ondanks de oplopende werkloosheid nog sprake van veel werkgelegenheid. Als onafhankelijk opleidingsinstituut leidt Codam haar studenten op een voor Nederland unieke manier op, onder andere door een intensief selectietraject. Mede door deze manier van opleiden en het niveau van de opleiding zijn de baankansen na het traject groot.

Codam is toegankelijk voor iedereen en wil dat ook duidelijk maken. Door een ander verhaal over tech te vertellen wordt een diversere en grotere groep geënthousiasmeerd dan je bij een programmeeropleiding zou verwachten. Codam laat zien dat programmeren niet alleen technisch en wiskundig is, maar ook gaat om probleemoplossend vermogen en creatief denken.

Van horeca naar IT

Zo ondervond ook Jelle, een student die een jaar geleden begon bij Codam, dat programmeren veel meer is dan hij voorheen dacht. Nadat hij erachter kwam dat de opleidingen fysiotherapie en psychologie niet bij hem pasten ging hij aan de slag in de horeca, waar hij uiteindelijk de rol van assistent- hotelmanager bekleedde. Toch twijfelde hij eraan of dit iets voor hem was. Na intensieve gesprekken met een jobcoach kwam hij bij Codam terecht. Hij heeft geen moment spijt gehad van zijn beslissing. 

Iedereen van 18 jaar of ouder kan zich aanmelden voor Codam, een afgeronde vooropleiding is niet nodig. Codam kijkt in een selectietraject of de opleiding bij de kandidaat past. Via twee online tests, in de vorm van spelletjes, wordt gekeken naar het logisch redeneren en het doorzettingsvermogen. Daarna volgt een selectiemaand, de 'Piscine'. Een pittige maand waar je zeven dagen per week, gemiddeld tien uur per dag aanwezig bent op locatie in Amsterdam. Hier wordt gekeken of de manier van leren en het niveau bij de deelnemer past en of de deelnemer gemotiveerd is.

Jelle omschrijft de Piscine als een van de beste maanden van zijn leven. Hij vertelt dat hij na de introductie van het programma met 119 anderen aan het werk werd gezet. Gedurende de maand word je ertoe gezet om samen aan complexe opdrachten te werken. Jelle: “Je leert op een andere manier denken”. Codam werkt niet met docenten, maar zet vooral in op leerprocessen waarin studenten elkaar helpen. Daardoor ontstaat er een sterke leercultuur en een hechte gemeenschap. Dat maakt dat deelnemers elkaar ook willen helpen en ondersteunen.

Leren in eigen tempo

Na de selectiemaand begint het curriculum: Codam Core. Het curriculum is als een game vormgegeven, waarin de student aan projecten werkt in de programmeertaal C, een taal die aan de basis staat van veel andere programmeertalen. Bij Codam gaat het niet om het leren van een specifieke technologie, maar om ‘leren te leren’. Studenten krijgen de tijd en ruimte om te leren in hun eigen tempo. Na zo’n twee jaar ronden studenten Codam Core af, inclusief 6 maanden stage. Na de stage kunnen ze terugkeren om zich verder te specialiseren met het tweede curriculum: Codam Advanced.

Alhoewel Codam nog maar twee jaar in Nederland bestaat, lijkt het erop dat studenten met deze aanpak goed worden voorbereid op de arbeidsmarkt. Stagebedrijven zijn enthousiast over de snelheid waarmee studenten nieuwe vaardigheden leren en het werk oppakken. Doordat Codam onderdeel is van '42Network', een netwerk van scholen die volgens dezelfde filosofie onderwijzen, kunnen de studenten over de hele wereld studeren en zijn ze onderdeel van een internationaal netwerk.

Kandidaten kunnen de selectie van Codam kosteloos doorlopen en tijdens de opleiding betalen studenten geen collegegeld. Indien nodig worden de studenten ondersteund met huisvesting en reiskosten, zodat het onderwijs voor iedereen die het wil en kan toegankelijk is.

Bij Codam beginnen zo’n vijf keer per jaar 120 deelnemers aan de selectiemaand. Het initiatief heeft de ambitie om nog flink door te groeien. Lees meer op de website van Codam.