Nieuws

> Keuzegids Mbo 2018 vergelijkt 1300 opleidingen

Keuzegids Mbo 2018 vergelijkt 1300 opleidingen

Foutmelding

The page style have not been saved, because your browser do not accept cookies.
Keuzegids studie

Meer werk voor techniek- en zorgstudies, te veel studenten administratieve richtingen 

Aanstaande mbo-studenten kunnen nog steeds veel voordeel hebben van een bewustere studiekeuze. De kansen op werk verschillen sterk: juist in populaire richtingen zoals verkoop en administratie ziet het er de komende jaren niet goed uit. Veel beter zijn de kansen in de techniek, waar relatief weinig leerlingen voor kiezen. Deze verschillen in baankans én de verschillen in onderwijskwaliteit staan centraal in de nieuwe Keuzegids Mbo 2018.

Baankansen en prognoses

De Keuzegids komt dit jaar in samenwerking met het ROA met de allernieuwste prognoses over de arbeidsmarkt (december 2017). In dit ‘weerbericht’ voor de komende 5 jaar blijkt dat de vooruitzichten voor mbo’ers in de zorg en het onderwijs verbeterd zijn. Ze zijn nu bijna even goed als de kansen voor technici. In de administratieve en commerciële hoek ligt de automatisering op de loer. Komende jaren wordt het lastiger om daar een baan te vinden. En mensen mogen dan weer meer naar restaurants gaan, toch lijken ook daar de komende jaren meer mbo’ers af te studeren dan er banen vrijkomen. Als mbo-verpleegkundige zit je komende tijd sowieso op rozen. Je verdient een fors uurloon van 13 euro per uur. Alleen de scheepvaart en procestechniek kunnen daaraan tippen. Aan de andere kant is het in de verkoop en bij uiterlijke verzorging sappelen met een uurloon van rond de zeven euro per uur. 

Topopleidingen

In de Keuzegids worden ruim 1300 opleidingen beoordeeld, op basis van studiesucces en tevredenheid van studenten. De gemiddeld hoogste scores krijgt het vakgebied Veiligheid en Vakmanschap, de vooropleiding voor defensie. Ook de opleidingen Infrastructuur (weg- en waterbouw) hebben tevreden en succesvolle studenten. Hetzelfde geldt voor de artiestenscholen. Bij sommige andere vakgebieden zijn leerlingen duidelijk kritischer. Zo zijn de leerlingen bij Verkoop en Handel & ondernemen niet erg te spreken over het onderwijs. De oordelen over opleidingen zijn gebaseerd op de landelijke enquête over studenttevredenheid in het mbo (de JOB-monitor) en op cijfers over het studiesucces. Scholen kunnen in elke ranglijst van de gids een score tussen de 20 en 100 punten halen. Heeft een school in een vakgebied een totaalscore van 75 punten of meer, dan mag ze haar opleidingen op dat gebied een jaar lang ‘topopleiding’ noemen. Dit jaar is het bijbehorende kwaliteitszegel 184 keer toegekend. Twee opleidingen doen het al jarenlang erg goed en halen ook dit jaar weer een uitzonderlijke score boven de 100 punten. Dit zijn financiën van ROC Rivor (110) en luchtvaart van het particuliere Tio. (105).

Beste scholen

Voorin de gids wordt er ook gewezen op welke scholen dwars op alle vakgebieden het beste of het zwakste scoren. Dit jaar tellen de oordelen van de onderwijsinspectie daarbij zwaarder mee dan voorheen. Deze zijn nu goed voor twintig procent van de totaalscore. Bij de brede scholen (ROC’s) staat het reformatorische Hoornbeeck College opnieuw op nummer één. De Rooi Pannen stijgt met stip naar de tweede plaats – mede dankzij een gunstig oordeel van de onderwijsinspectie. Op een gedeelde derde plaats komen nu het ROC van Twente en ROC Ter AA.. Van de groene scholen staat Edudelta College op nummer één. De onderwijsinspectie was vooral enthousiast over Citaverde, wat leidde tot een tweede plek. Aeres Mbo (Voorheen Groenhorst) scoort ook al jaren bovengemiddeld, maar heeft nu te maken met een kritischer inspectie-oordeel. Bij de vakscholen wisselen particulieren Tio en IVA elkaar af op de eerste plaats. Dit jaar staat Tio op nummer één, mede dankzij zeer positieve inspectie-oordelen.

De Keuzegids Mbo 2018 is vanaf donderdagochtend 14 december openbaar. De gids is geschreven voor aanstaande mbo-studenten en wordt ook veel gebruikt door scholen, adviesbureaus en door de beoordeelde opleidingen zelf. De gids is in boekvorm voor 25 euro te bestellen in de boekhandel of in de webwinkel www.keuzegids.nl. Daarnaast is er een online versie, waar honderden scholen en andere instellingen een licentie op hebben.

Categorieën: 
Mbo