Nieuws

> HvA gestart met hoogopgeleide werklozen om te scholen naar ICT

HvA gestart met hoogopgeleide werklozen om te scholen naar ICT

Statusbericht

The page style have been saved as Normaal.
Mac Laptop

De Hogeschool van Amsterdam is gestart met hoog opgeleide werklozen om te scholen tot software engineer. Zo wil de hogeschool enerzijds het hoge aantal hbo-ers en academici zonder baan terugdringen en anderzijds het chronisch tekort aan hoog opgeleide ICT'ers tegemoetkomen.

'Het gaat erom dat de ICT'er in spé gemotiveerd is, analytisch is aangelegd en inzicht heeft om te programmeren.' - Ronald Kleijn, projectleider

De studenten, allen met een bachelor- of masterdiploma op zak en uiteenlopende opleidingen zoals geschiedenis, criminologie of celbiologie achter de rug, starten morgen. Ronald Kleijn, projectleider, zegt: 'De diverse achtergronden zijn op zich geen probleem. Het gaat erom dat de ICT'er in spé gemotiveerd is, analytisch is aangelegd en inzicht heeft om te programmeren.' Volgens Kleijn is het geen probleem om iemand in korte tijd op te leiden als ICT'er. Hij heeft dan ook geen twijfels: 'De omscholing moet zeker lukken.'

Het tekort aan hoogopgeleide ICT'ers is goed terug te zien in de cijfers van de Amsterdam Economic Board. In de regio Amsterdam staan alleen al 12.000 ICT vacatures open. Volgens de hogeschool gaat het project, Make IT Work genaamd, deze 'mismatch' aanpakken.

Fulltime

De studenten volgen eerst vijf maanden lang fulltime onderwijs aan de HvA. Vervolgens gaan de cursisten het tweede semester een half jaar lang vier dagen per week aan de slag bij een werkgever. Daarnaast krijgen ze ook nog een semester lang een dag per week les. Na afloop moet een certificaat het begin van een nieuwe carrière markeren.
 
Make IT Work maakt onderdeel uit van het regioplan 'Werk maken van talent' met als doel 9.000 talenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Minister Asscher van Sociale Zaken en aangesloten werkgevers hebben samen in totaal 14 miljoen geinvesteerd, waarvan 1,8 miljoen naar dit project gaat. De kosten van het project worden voor de helft gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De andere helft wordt grotendeels betaald door de deelnemende werkgevers. Ook de studenten zelf dragen financieel bij aan de omscholing.