
Bij Philips in Nederland doorlopen op dit moment ongeveer 185 werkzoekenden en arbeidsgehandicapten een werkervaringstraject van een jaar, soms langer. Als we afgaan op de eerdere resultaten van het Philips Werkgelegenheidsplan (WGP), maakt ruim zeventig procent straks een geslaagde (r)entree op de arbeidsmarkt.
En door de jaren heen heeft het WGP nog veel méér positiefs opgeleverd, vertelt Frank Visser, manager WGP. Ook EVC wordt ingezet als instrument waarmee mensen aan hun loopbaan werken.
Philips WPG is het langstlopende 'naar werk-programma' in ons land. Vanaf de start in 1983 hebben meer dan 12.500 werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een voor hen geschikt traject doorlopen. Volgens Frank Visser is het succes niet alleen te danken aan flexibiliteit richting doelgroepen en trajectprogrammering. "Een strikte selectie, waarbij motivatie een belangrijk criterium is en UWV-werkpleinen ons helpen, is ook cruciaal." Net als de juiste match met het leer-/werktraject en de werkervaringsplaats. Verder heeft intensieve begeleiding op de werkplek hoge prioriteit - door een afdelingschef of collega én, meer op afstand, door een jobcoach, meestel iemand van een re-integratiebureau. Maar het uitgangspunt is en blijft dat de deelnemer in de eerste plaats zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar ontwikkeling.
Kenniscentrum EVC, 17 juni 2014