Nieuws

> Taalakkoord

Taalakkoord

Foutmelding

The page style have not been saved, because your browser do not accept cookies.

Zet in op taal!

Taalvaardigheid is een belangrijke werknemersvaardigheid. Schiet deze vaardigheid tekort, dan heeft dit negatieve gevolgen voor uw bedrijf. Het werken aan taalvaardigheid is dan ook een essentieel onderdeel van HRM beleid. Net als het werken aan andere, al dan niet vakspecifieke, werknemersvaardigheden.

Medewerkers met een lage taalvaardigheid hebben dikwijls moeite met het invullen van formulieren, het versturen van e-mails en het lezen van veiligheidsinstructies. Maar dat niet alleen. Een taalachterstand heeft ook een grote invloed op de onderlinge communicatie met collega’s op de werkvloer en op de communi- catie met klanten. Taal is een belangrijke werk- nemersvaardigheid. Beheerst uw medewerker deze vaardigheid niet voldoende, dan heeft dit gevolgen voor uw bedrijf. Het kan leiden tot lagere productiviteit, hoger ziekteverzuim, veiligheidsrisico’s en zorgt er vaak voor dat mensen hun vak niet op hun niveau kunnen uitvoeren. Taalachterstand  beperkt de door- groei- en innovatiemogelijkheden.

Bijna 14% van de werknemers  in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Dat komt neer op zo’n 1,1 miljoen werknemers. Het betreft zowel mensen met een migranten- achtergrond als autochtonen.  Vooral laagopgeleiden, maar ook hoger opgeleiden, die moeite hebben met de Nederlandse taal. Circa 9% van de werknemers (740.000) is zelfs laaggeletterd. In sommige branches zijn deze percentages aanzienlijk hoger. Grote kans dus dat er in uw bedrijf ook medewerkers zijn die moeite hebben met de Nederlandse taal.

Dat kunnen ook mensen zijn met een Mbo-2 diploma of hoger. Zo is 9% van de Mbo-ers met een opleiding op niveau 2, 3 of 4 zeer laagtaalvaardig,  3% van de mensen met een Havo- of Vwo-diploma en 2% met een afge- ronde Hbo- of Wo-opleiding.

 

Bij het belang van taalvaardigheid op het werk gaat het vooral, maar zeker niet alleen, om mensen met een lage taalvaardigheid.

Het gaat om de balans tussen de taalvaardigheid die iemand daadwerkelijk heeft en de taalvaar- digheid die iemand nodig heeft om zijn (beoogde) functie goed te kunnen vervullen (taalbehoefte). Die verhouding kan op verschillende taalniveau’s uit balans zijn, zowel bij medewerkers met een laag taalniveau als bij medewerkers met een hoger taalniveau.

In alle gevallen heeft dat negatieve gevolgen voor het werk. En is het dus zinvol er iets aan te doen. Als werkgever kunt u eenvoudig bijdragen aan de verbetering van taalvaardigheid van uw mede- werkers.

Het Taalakkoord

Als we onze krachten bundelen, staan we samen sterk.
Binnen het Taalakkoord verbeteren werkgevers de taalvaardigheid van hun medewerkers. Samen met de aangesloten branche- en koepel-organisaties zorgt u ervoor dat dit belangrijke onderwerp op de agenda komt te staan. Binnen uw eigen bedrijf maar ook bij andere werkgevers.

Persoonlijk advies

Heeft u vragen of heeft u behoefte aan een per- soonlijk gesprek, neem dan contact op met onze Taaladviseurs  via  PostbusTaalakkoord@minszw.nl. Zij staan voor u klaar en helpen u graag verder. De Taaladviseur denkt met u mee over de verbetering van de Nederlandse taalvaardigheid binnen uw bedrijf en de financiering hiervan. En helpt u ook verder bij het vinden van de meest geschikte taal- training en de invoering hiervan binnen uw bedrijf.

Doe mee en realiseer samen met ons de ambitie van het Taalakkoord: Haal het beste uit uw medewerkers en laat taal geen belemmering zijn.

Onderschrijft u het belang van het Taalakkoord? Deelt u de ambitie van het Taalakkoord en wilt u zichaansluiten? Of wilt u meer informatie over hetTaalakkoord? Alle informatie vindt u op  www.taalakkoord.nl.