
Vanaf komend collegejaar kunnen maximaal 400 UvA-studenten gaan flexstuderen. Flexstudenten betalen alleen collegegeld voor de vakken die ze volgen in plaats van voor een ‘vol’ studiejaar. Het gaat om een proef van in ieder geval twee jaar. De inschrijving start 8 mei.
De UvA heeft van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) toestemming gekregen om mee te doen met de pilot om zo tegemoet te komen aan de wensen van studenten die niet fulltime kunnen of willen studeren. Het is vooral interessant voor studenten die vooraf al weten dat ze niet alle vakken van de opleiding kunnen of willen volgen. Denk bijvoorbeeld aan studenten die een stage in het buitenland gaan doen, een eigen onderneming starten, vanwege een bestuursfunctie bij een studievereniging beperkt tijd hebben of die mantelzorger zijn.
Kosten
Het collegegeld wordt bepaald op basis van het aantal studiepunten (EC) per vak, plus een opslag van 15%. Per studiepunt betaal je 38,45 euro. Er geldt een minimum-collegegeldtarief van 6 studiepunten (EC), dus 230,70 euro.
Opleidingen
Vanwege de start van de pilot kunnen in 2017 alleen herinschrijvers van een opleiding zich aanmelden voor de volgende bacheloropleidingen: Economie en Bedrijfskunde, Fiscale Economie, Econometrie en Operationele Research, Communicatiewetenschap, Sociologie en Biologie. En de masteropleidingen: Arbeidsrecht, Onderwijskunde, Communicatiewetenschap, Sociologie, Planologie, Sociale Geografie en Earth Sciences. Vanaf 2018 staat de pilot open voor 1000 nieuwe inschrijvingen, in dat studiejaar volgen ook meer opleidingen.
Belangstelling
De inschrijving start 8 mei. Bij te grote belangstelling voor een opleiding of in totaal vindt de volgende dag een loting plaats. Vanaf 9 mei geldt het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Het initiatief komt van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), VVD en PvdA. Behalve de UvA doen ook Tilburg University en Hogeschool Utrecht mee aan de pilot.