De Gieterij in Hengelo is een ruim honderd jaar oude fabriekshal. In de vorige eeuw deden medewerkers van machinefabriek Stork er loodzwaar en vuil werk. De oude gieterij stond vol met grote ovens en mallen waarmee ruw metaal werd omgesmolten tot onderdelen voor bijvoorbeeld scheepsdieselmotoren. Als gevolg van de oliecrisis sloot de gieterij in 1973 noodgedwongen haar deuren. Na 25 jaar van leegstand werden grootse plannen voor een herontwikkeling openbaar gemaakt. Het verwaarloosde gebouw zou worden omgetoverd tot een onderwijslocatie voor 7.000 leerlingen en 1.000 docenten. Deze dagen zwermen er iedere dag duizenden studenten van ROC Twente door de compleet gemoderniseerde fabriekshallen.
7 november jl. bracht Leren en Werken Twente heden en verleden bij elkaar door op deze plek een grote Leren en Werken informatie markt te organiseren.
Leren en Werken Twente richtte zich met deze markt op een specifieke doelgroep: mensen die al een baan hebben, maar op zoek zijn naar iets anders. “Voor werkzoekenden met een uitkering wordt er veel georganiseerd. Deze mensen weten over het algemeen ook wel waar ze moeten zijn; UWV, gemeenten en onderwijs zijn erg zichtbaar voor deze doelgroep. Wij zijn vanuit Leren en Werken juist op zoek naar mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om ergens aan te kloppen”, aldus Jenny Holtrop, teamleider Leren en Werken in Twente.
Het bereiken van die doelgroep was een uitdaging op zich. Hoe benader je mensen die wel iets anders willen, maar die niet staan geregistreerd als werkzoekende? “We kwamen er al snel achter dat hiervoor zeer specifieke kennis nodig is. Wij hebben als Leren en Werken een brede expertise, maar dit oversteeg onze kennis en kunde. We hebben dan ook een communicatiebureau ingeschakeld om ons hierin te ondersteunen. Zij hebben ons geholpen met het opzetten van een uitgebreide social media campagne. Vooral op Facebook is er zeer gericht en goed geadverteerd. Eén van de vlogs, die we in aanloop naar deze markt hebben gemaakt, is ruim 6.000 keer bekeken. Dat is echt ongeëvenaard. En er zijn meer dan 15.000 mensen die de berichten op Facebook hebben gezien. Zulke cijfers, daar krijg ik het wel warm van.”
De social media campagne heeft hartstikke goed gewerkt. Vooraf was gehoopt op een opkomst van 1.000 werkzoekenden, maar ondanks het slechte weer stond de teller aan het eind van de dag op ruim 1.350 bezoekers. En die 1.350 bezoekers werden ondergedompeld in een heuse Leren en Werken experience. Op de beursvloer waren vier verschillende sectorpleinen: Groen & Voedingstechnologie, Zorg & Welzijn, Transport & Logistiek en Bouw en Techniek. Ook was er een Geldplein, een Loopbaanhuis, een Ondernemerslab en de Dome, waarin Humberto Tan in gesprek ging met verschillende ondernemers. Op al die plekken was de naam Leren en Werken duidelijk zichtbaar.
Jenny Holtrop: "Hoewel de evaluatie nog niet afgerond is zijn wij enorm tevreden dat wij met dit event een deel van de beroepsbevolking in Twente hebben kunnen informeren en dat we een stukje bewustzijn hebben kunnen creëren over alle mogelijkheden in Twente op het thema een Leven Lang Ontwikkelen."