
Op 27 september is het Taalpunt geopend bij UWV WERKbedrijf aan de Langegracht in Leiden. Het Taalpunt is een samenwerking met UWV, Stichting Lezen en Schrijven, bibliotheek Leiden en Leren en Werken Rijn Gouwe. Het persbericht over het Taalpunt is helemaal overgenomen door RTV Katwijk.
Tijdens de opening maakte de Stichting Lezen en Schrijven ook bekend dat Mina Dewkalie is genomineerd voor de taalheldenprijs.
Taalpunt: laagdrempelig en dichtbij
Bij het Taalpunt worden mensen ondersteund die de Nederlandse taal niet goed beheersen óf die niet goed kunnen werken met computers. Vanaf 27 september kan iedereen elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur gewoon binnenlopen bij het Taalpunt aan de Langegracht voor vragen en advies over taal- en digivaardigheid. Bovendien kunnen medewerkers van gemeente en UWV klanten meteen doorsturen naar het Taalpunt als zij aanwijzingen hebben dat iemand laaggeletterd is of moeite heeft met digitale middelen. Els Snijder van het Taalpunt zit namelijk op de werkvloer in ‘Kamer 4’.
Aandacht voor laaggeletterdheid noodzakelijk
Taal wordt overal gebruikt. Thuis en op de werkvloer. Bovendien worden veel diensten en producten tegenwoordig digitaal aangeboden. Daarom is het belangrijk dat mensen taalvaardig én digivaardig zijn. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland een probleem hebben met lezen, schrijven of rekenen, óf met digitale middelen. In de leeftijdsgroep tussen de 16 en 65 jaar gaat het om 1,3 miljoen Nederlanders.
Eerste klant stond meteen op de stoep
Het nieuws van de opening van het Taalpunt ging als een lopend vuurtje. Om 14.00 uur meldde zich de eerste klant zelfs al. Die kon meteen een stukje taart mee-eten, want we het Taalpunt werd nog officieel geopend met taart en een speech. Mina Dewkalie van het Leerwerkloket Rijn & Gouwe gaf de aftrap. Ze noemde speciaal de naam van Ton Roman, manager werkzoekendendienstverlening, omdat hij een belangrijk aanjager is van de aandacht voor laaggeletterdheid.
Collega Mina Dewkalie genomineerd voor TaalHeldenprijs
Tijdens de opening werd Mina Dewkalie verrast door de Stichting Lezen en Schrijven. Zij is genomineerd als taalheld omdat zij zich zowel in Gouda als in Leiden enorm inzet om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen bij organisaties en werkgevers om zo werkzoekenden en werknemers te bereiken. Eerst zijn er provinciale verkiezingen voor Taalheld. Op 25 januari is dan de landelijke uitreiking van de TaalHeldenprijzen. Veel succes, Mina!